Här är den, prototypen från 1989 i absolut toppskick

Husvagnar vars väggpartier kan fällas ut förekommer lite då och då, men här i Sverige är det minst sagt en ovanlig syn. I exempelvis Australien däremot är hopfällbara husvagnar till synes det vanligaste, om man tolkar det utifrån tillverkarnas hemsidor.

På Elmia husvagns- och husbilsmässa hösten 1985 presenterade ingenjörerna Göran och Ingvor Svensson sitt svar på en vagn med utfällbara väggar. Vagnen, som fick namnet Caravan Expansive var baserad på en Cabby, men någon succé blev det dock inte av det.
Men inte gav de upp för det inte. 1989 presenterade man en ny modell med samma expansions-koncept. Dock så designade man hela vagnen själv, enligt egna ritningar. På Elmiamässan detta år vann vagnen ett pris med titeln ”årets branschnyhet”, mycket tack vara vagnens smarta detaljlösningar.

Tillverkaren uppgav att risken för att vagnen skulle drabbas av fuktskador var minimal. Detta tack vare ett konstruktionskoncept utan träreglar, och där alla väggar limmades ihop med skum.

1991 valde man att vända sig till mer yrkesmässiga målgrupper, och i anledning av detta utvecklade man vagnar byggda som till exempel rullande kontor, mini-hotell eller utställningsvagnar. Vagnarna hade två utdragbara sektioner, och kunden fick bestämma en stor del av vagnens utformning.

Det blev dock ingen succé av detta heller och kort därefter började konstruktören att jobba för Fjällvagnen. Man kunde då få sin Fjällvagn med utfällbara väggar på beställning.

 1. Ingvor Svensson
  Maj 06, 2012

  Hej!

  Imponerad av din research inom husvagnsbranschen.
  Lite historik från oss…..
  Vi var tidiga med vårt unika sandwichkoncept och den utdragbara husvagnen Caravan Expansive. Branschen var konservativ och i Sverige hade vi en lågkonjunktur som var i botten. Husvagnsförsäljningen rasade till en väldigt låg nivå. Alltså inte läge att lansera något nytt i en sådan tid. Vi har kvar prototypen från 1989 och den rullar varje sommar. Numera har våra två barn med familjer tagit över den och den fungerar precis lika bra som då den var ny. Den har fräschats upp med en ny färg, i övrigt är den inte förändrad. Fungerar alltså utan problem. Idag 2012 kanske vi hade haft ett annat läge att tillverka utdragbara husvagnar.
  Hälsningar Ingvor och Göran Svensson
  utvecklare av Caravan Expansive

  Reply
 2. Conny Svensson
  Maj 06, 2012

  Vad kul att läsa om den husvagn som jag som ungdom växte upp med, och som jag bott ett år i under mitt sista år på gymnasiet.
  Jag bokade precis en veckas husvagnssemester med familjen i sommar som kommer spenderas i just den husvagn som fick priset 1989. Många som ser den skulle inte gissa på att den är 23 år, inte ett spår av fuktskador eller mögel och den utdragbara delen drar fortfarande åt sig blickar. Alltid lika effektfullt varje gång man ställer upp vagnen.
  Synd att det nu bevisat hållbara konceptet aldrig fick genomslag på marknaden. Men just i början av 90-talet så hade inte husvagnsbranschen de bästa tiderna, eller Sverige för övrigt. En genial konstruktion lanserad vid fel tidpunkt, och kanske lite före sin tid.

  Reply
  • Johan
   Maj 08, 2012

   Det är minst sagt roligt att höra om vagnen och dess historia. Och det är sant att vagnen ser mycket modern ut för sin ålder. Jag får önska Er en mycket trevlig semester.

   Reply